Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısı, yılın her döneminde, her yaş grubunda görülebilen genellikle yutkunma ile hissedilmeye başlayan ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyebilen bir semptomdur. Farklı hastalıklar nedeniyle gelişebilen boğaz ağrısı kendiliğinden geçebildiği gibi gerekli durumlarda ilaç tedavileri ile iyileştirilebilir. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle boğaz ağrısı ile karşılaşma oranı yüksek olurken bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Boğaz ağrısı semptomu gözlemlenmesi ve geçmemesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Doktor tarafından gerçekleştirilecek klinik muayene ardından hasta için tedavi planlaması yapılmalıdır.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı, boğazda ağrı, kaşıntı ve tahriş hissini beraberinde getiren bir semptomdur. Faranjit başta olmak üzere soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle boğaz ağrısı hissedilebilir. Viral enfeksiyonlar nedeniyle boğaz ağrısı gelişmesi halinde boğaz ağrısı kendiliğinden geçebilirken, bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi gibi ilaç tedavilerine başvurulabilir. Boğaz ağrısının şiddetli olduğu vakalarda ise semptomu ve ağrıyı hafifletmeye yönelik ilaçlara başvurularak hastanın günlük yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boğaz ağrısı farklı etkenlerden kaynaklı gelişim gösterebilir. Çoğu boğaz ağrısı genellikle soğuk algınlığı veya grip sonucu açığa çıkar. Bunlar viral enfeksiyonlar olurken boğaz ağrısı gelişiminde bakteriyel enfeksiyonlar da büyük bir rol oynayabilir. Bakteriyel sinüs enfeksiyonları nedeniyle boğaz ağrısı gelişimi sıkça karşılaşılan bir tablodur. Bakteriyel enfeksiyonlarının yanı sıra alerji nedeniyle de boğaz ağrısı gelişebilir. Polen toz akarları, evcil hayvanlar veya küflere karşı alerjik reaksiyon gösteren bireyler semptomatik olarak boğaz ağrısı da hissedilebilir.

Boğaz ağrısının bir diğer nedeni ise tonsilittir. Bademcikler boğazın arka kısmında bulunur. Bademciklerin iltihaplanması tonsilit olarak adlandırılırken gelişen iltihap boğaz ağrısına neden olabilir. Tonsilit bakteriler veya virüslerden kaynaklı gelişebilir.

Dışarıdan zararlı bir etken madde ile karşılaşmadan da boğaz ağrısı semptomu ile karşılaşmak mümkündür. Bu noktada gündeme gastroözofageal reflü hastalığı gelir. Mide asidinin yemek borusuna geri dönmesi ve buradaki dokuyu tahriş etmesi nedeniyle kişiler boğaz ağrısı yaşayabilir.

Günlük yaşam şekli de boğaz ağrısı ile ilişkili olabilir. Bağırma veya çığlık atma gibi hareketlerden sonra boğaz bölgesi tahriş olarak ağrı geliştirebilir. Aşırı baharatlı yiyecek tüketimi, sigara kullanımı veya yoğun miktarda sıcak sıvı tüketilmesi ardından da bölgesel tahriş meydana gelerek boğaz ağrısı gözlemlenebilir. Bazı kişilerde gece uyku sırasında ağızdan nefes alma nedeniyle de boğaz ağrısı geliştiği görülmüştür.

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı bir hastalık belirtisi olabileceği gibi ağrını gelişimiyle beraber çeşitli semptomlar da gözlemlenebilir. Bu semptomlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Boğazda ağrı veya tırmalama hissi,
  • Yutkunma veya konuşma ile kötüleşen ağrı,
  • Yutma güçlüğü,
  • Boyun bölgesinde ağrı,
  • Bademciklerde kızarıklık ve şişkinlik,
  • Bademciklerde beyaz lekeler veya irin,
  • Boğuk ses,
  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • Baş ağrısı.

Boğaz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Boğaz ağrısı semptomu ile bir sağlık kuruluşuna danışılmasının ardından doktor klinik muayene gerçekleştirir. Muayene sırasında boğaz, dil ve kulaklar incelenir. Yapılan incelemede bir anormallik olması halinde doktor boğaz ağrısının temelinde yatan nedeni görmek üzere detaylı tetkikler isteyebilir. Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonel bir durum söz konusu ise mevcut enfeksiyonun viral veya bakteriyel olup olmadığı tespit etmek üzere boğaz kültürü veya çeşitli kan tahlilleri uygulanması üzere laboratuvar tetkiklerine başvurulur. Yapılan tetkikler ardından boğaz ağrısına neyin sebep olduğu tespit edilebilir.

Boğaz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz ağrısına neden olan ana nedene göre tedavi planlaması yapılır. Nezle veya alerjik reaksiyonlar nedeniyle gelişen boğaz ağrısı durumu söz konusu ise semptomları hafifletmeye yönelik çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Alerjik bünyelerde antihistaminik ilaçlar reçete edilerek alerjik reaksiyonun hafifletilmesi veya tamamıyla geçmesi sağlanabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu olması halinde antibiyotik ilaçlara başvurulabilir. Boğaz ağrısının asit reflüsü kaynaklı olduğu vakalarda ise reflü hastalığının tedavisine yönelik daha kapsamlı tedaviler uygulanır.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlaç tedavilerinin yanı sıra hastalar evde alacakları çeşitli önlemler veya yapacakları müdahaleler ile de semptomların iyileşmesini destekleyebilirler. Doğal tedavi yöntemleri ile ilaç tedavisi desteklenerek hasta daha hızlı bir şekilde iyileşebilir. Bu noktada aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir.

  • Ilık sıvı tüketimi: Boğaz tahrişini önlemek veya mevcut tahrişin ilerlemesinin önüne geçmek adına boğazın sürekli olarak nemli tutulması büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada hastalar ılık sıvı tüketiminden faydalanabilir. Limonlu ve ballı çeşitli bitkisel çaylar veya et suyu gibi besleyici sıvılar tüketilebilir. Kişiler düzenli olarak oda sıcaklığında su içmeye dikkat ederek gerekli sıvı alımını sağlayabilirler.
  • Buz uygulaması: Buz parçası veya dondurma emmek boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Buhar veren cihazlar kullanmak: Özellikle gece uykusu sırasında bulunulan ortamın nemi oldukça önemlidir. Çeşitli nemlendirici cihazlar ile bulunulan ortamın nem düzeyi artırılabilir ve boğaz ağrısı iyileştirilebilir.
  • Dinlenme: Bağırmaktan veya yüksek sesle konuşmaktan kaynaklı olarak boğaz ağrısı gelişmesi halinde kişilerin istirahat etmesi önerilir. Kişiler seslerini dinlendirerek boğaz ağrısını hafifletebilir.
  • Tahriş edici maddelerden kaçınma: Dumanlı ortamda bulunma, sigara kullanma, baharatlı yiyecekler veya çok sıcak sıvılar tüketme boğazdaki mevcut tahrişi daha da arttırabilir. Boğaz ağrısı semptomları gelişmesi halinde bu tür davranışların belirli bir süreliğine bırakılması önerilir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Önlenebilir?

Boğaz ağrısı günlük yaşama dair farklı başlıklara dikkat ederek önlenebilecek bir semptomdur. Özellikle mevsim geçişlerinde viral ve bakteriyel enfeksiyonların artması birçok insanın boğaz ağrısı semptomu göstermesine neden olabilir. Soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlardan korunmak için ise kişilerin günlük hijyenine dikkat etmesi gerekir. Bu noktada eller sık sık sabun ve akan suyun altında yıkanmalıdır. El yıkama imkânı bulunmaması takdirinde alkol bazlı el dezenfektanları kullanarak ellerin dezenfekte edilmesi önerilir.

Çevrede hapşıran veya öksüren insanlar varsa bu insanlardan uzak durmaya özen gösterilebilir. Hasta biri ile temas edilmesi halinde el hijyenine ekstra özen gösterilmelidir. Hasta bireylerle yiyecek, içecek ve mutfak eşyalarının paylaşımından kaçınılmalıdır. Özellikle sonbahar dönemlerinin yaklaşmasıyla gribe karşı korunma adına aşı olunabilir.

Aşırı yüksek sesle konuşmaktan kaçınarak, sigara tüketiminden uzak durularak da boğaz ağrısı büyük bir derecede önlenebilir. Kişiler reflü başlangıcı gibi bir sindirim problemine sahipse reflünün ilerlemesini önlemek adına da tedavi almalıdır. Böylece boğaz ağrısı gibi ileri semptomların önüne geçilebilir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısının geçirilebilmesi için neyden kaynaklı boğaz ağrısı geliştiğinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle ağrının şiddetlenmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır. Mevcut probleme göre boğaz ağrısının nasıl iyileştirilebileceği belirlenebilir. Doktorun önerileri doğrultusunda kullanılacak olan ilaç tedavileri, evde uygulanabilecek tedavi destekleyici yöntemler ve dinlenme ile boğaz ağrısı geçebilir.

Boğaz Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Boğaz ağrısı şikayetlerinin ne kadar süreceği kişiden kişiye ve boğaz ağrısına neden olan ana nedene göre değişkenlik gösterir. Viral enfeksiyonlarda ağrı şikâyeti en fazla bir hafta sürerken bakteriyel enfeksiyonlarda bu süre uzayabilir. 2- 3 haftadan daha uzun süreli bir ağrı olması durumunda ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve temelinde yatan ana neden tespit edilmelidir.

Boğaz ağrısının iyileşmemesi veya şiddetinin artması halinde erken teşhis ve müdahaleyle semptomun ilerlemesi veya beraberinde daha ciddi semptomların gelişmesi önlenebilir. Dahiliye veya kulak burun boğaz bölümü olan bir sağlık kuruluşuna danışılarak boğaz ağrısı şikayetlerine yönelik detaylı bilgiye ve doğru tedaviye erişim sağlanabilir.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Department Doctors

Explore Speciality
Gebze

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Prof. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Prof. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Ear, Nose, Throat Diseases Department

MD. Surgeon Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Therapist Kayra Göktaş

Gebze

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Prof. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Prof. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Ear, Nose, Throat Diseases Department

MD. Surgeon Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Ear, Nose, Throat Diseases Department

Therapist Kayra Göktaş

Show All

Recommended Health Articles

How to Get Over the Flu? 5 Quick Tips!

How to Get Over the Flu? 5 Quick Tips!

Balance Laboratory

Balance Laboratory

What is Allergic Rhinitis? How is it Treated?

What is Allergic Rhinitis? How is it Treated?

What is Good for a Throat Infection? How to Treat It?

What is Good for a Throat Infection? How to Treat It?

Nosebleed: What It Is, Symptoms, Diagnosis, and Treatment

Nosebleed: What It Is, Symptoms, Diagnosis, and Treatment

How to Relieve Nasal Congestion?

How to Relieve Nasal Congestion?

What is Outer Ear Inflammation, Its Symptoms, and Treatment

What is Outer Ear Inflammation, Its Symptoms, and Treatment

Apple Cider Vinegar: Benefits, Effects, Consumption

Apple Cider Vinegar: Benefits, Effects, Consumption

Pharyngitis: What It Is, Its Causes, Symptoms, and Treatment

Pharyngitis: What It Is, Its Causes, Symptoms, and Treatment

Postnasal Drip: What It Is, Causes, Symptoms, and Treatment

Postnasal Drip: What It Is, Causes, Symptoms, and Treatment

What Are the Symptoms of Adenoid Problems, and How Is Adenoid Surgery Performed?

What Are the Symptoms of Adenoid Problems, and How Is Adenoid Surgery Performed?

Snoring: What It Is, Causes, Symptoms, and Treatment

Snoring: What It Is, Causes, Symptoms, and Treatment

Kulak ağrısı neden kaynaklanır?

Kulak ağrısı neden kaynaklanır?

Ear Congestion: What It Is, Symptoms, Causes, and Treatment

Ear Congestion: What It Is, Symptoms, Causes, and Treatment

Meniere's Disease: What It Is, Causes, Symptoms, and Treatment

Meniere's Disease: What It Is, Causes, Symptoms, and Treatment

Middle Ear Inflammation: What It Is, Symptoms, Diagnosis, and Treatment

Middle Ear Inflammation: What It Is, Symptoms, Diagnosis, and Treatment

Hoarseness: What It Is, Symptoms, Diagnosis, and Treatment

Hoarseness: What It Is, Symptoms, Diagnosis, and Treatment

Vertigo: What Is It, Symptoms, Causes, and How to Treat It?

Vertigo: What Is It, Symptoms, Causes, and How to Treat It?

What Helps with Sinusitis? What Are the Symptoms of Sinusitis?

What Helps with Sinusitis? What Are the Symptoms of Sinusitis?

What Helps Dry Cough? How Does Dry Cough Go Away?

What Helps Dry Cough? How Does Dry Cough Go Away?

What Helps with Coughing? How to Relieve a Cough?

What Helps with Coughing? How to Relieve a Cough?

Show All