Monday, August 21, 2023
How to Get Over the Flu? 5 Quick Tips!
Tıp dilinde otalji olarak adlandırılan kulak ağrısı, en basit tanımı ile kulakta duyulan ağrı hissi olarak ifade edilebilir.
Tıp dilinde otalji olarak adlandırılan kulak ağrısı, en basit tanımı ile kulakta duyulan ağrı hissi olarak ifade edilebilir. Kulakta meydana gelen herhangi bir problemden kaynaklanan ağrılar Primer Kulak Ağrısı, kulağa komşu bölgelerde gelişen problemlere bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar ise Sekonder Kulak Ağrısı olarak tanımlanır.
Genellikle hızlı başlayan ve kesici-batıcı şeklinde nitelendirilen primer kulak ağrısı, kulak içerisinde gelişen birçok probleme bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kulak Enfeksiyonu: Hem orta kulakta hem de dış kulak bölgesinde gelişen enfeksiyon, şiddetli kulak ağrısına neden olabilir. En çok karşılaşılan primer kulak ağrısı nedeninin otitis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı olduğu söylenebilir. Özellikle okul çağında çok sık gelişen ve çocuklarda kulak ağrısı ile birlikte yüksek ateş şikayetine de neden olan orta kulak iltihabı, mutlaka doktor muayenesi gerektiren ciddi bir sağlık problemidir.
Östaki Tüpü Tıkanıklığı: Kulakta ağrı ile birlikte baş dönmesi, kulak uğuldaması ve kulak çınlaması gibi belirtilerin gözlendiği östaki tüpü tıkanıklığı, genellikle orta kulak enfeksiyonuna ya da orta kulakta sıvı artışına bağlı olarak gelişir.
Barotravma: Uçak seyahati ya da tüplü dalış sırasında aniden değişen hava basıncının etkisi ile orta kulakta kısmi zedelenme meydana gelebilir. Barotravma olarak adlandırılan bu durum, kulak zarı delinmesi ve geçici işitme kaybı gibi problemlere yol açabilir.
Kulak dışı enfeksiyonlar: Özellikle bademcik iltihabı, farenjit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları kulakta ağrı hissine neden olabilir. Bu ağrı şikayeti ek bir tedavi ihtiyacı doğurmaz ve genellikle enfeksiyon probleminin tedavi edilmesi ile birlikte ortadan kalkar.
Tümörler: Kulak yolunda olmayan ancak kulağı etkileyen yutak ve gırtlak gibi bölgelerde ortaya çıkan tümörler, aralıklı kulak ağrısı şikayetine neden olabilir. Kulak dışı tümörlerden kaynaklanan kulak ağrıları genellikle şiddetli değildir ve yavaş seyrettiği için tümör geç fark edilebilir.
Çene Eklemi Rahatsızlıkları: Romatoid Artrit, Osteoartroz ve Gut gibi eklemleri etkileyen hastalıklar, temporomandibular eklem olarak adlandırılan çene ekleminde hasara ve buna bağlı gelişen kulak ağrısına neden olabilir. Yaşanan ağrının çiğneme ve konuşma gibi çene hareketlerine bağlı olarak şiddetlenmesi, çene eklemi rahatsızlıklarından kaynaklanan kulak ağrısına işaret eder.
Kulak ağrısını geçirmek için belirtilen yöntemler etkili olsa da en doğru uygulama ağrıya neden olan sağlık probleminin tedavi edilmesidir. Bunun için en kısa sürede doktor muayenesine gitmeli ve planlanan tedaviyi düzenli şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz.
Last Updated Date: 27 April 2018
Publication Date: 27 April 2018
Ear, Nose, Throat Diseases Department
Ear, Nose, Throat Diseases Department
Ear, Nose, Throat Diseases Department
Ear, Nose, Throat Diseases Department
Featured Cancer Articles